Handtekeningenactie tegen niet herbruikbaar plastic een succes


Binnen 1 week is het drie organisaties, namelijk de Sea Turtle Conservation Curacao, Curacao Clean Up and initiatief nemer Green Force, gelukt om 5185 handtekeningen in te zamelen tegen het import, verhandeling, gebruik en verkoop van niet herbruikbaar plastic.

Deze petitie werd gericht tegen plastic tasjes, plastic rietjes, plastic cups en piepschuim etensbakken.

Corinne Senior, namens Curacao Clean Up: “We hebben een digitale petitie in het leven geroepen en we zijn 1 ochtend drie uurtjes bij twee supermarkten gaan staan, het liep storm, mensen stonden soms in de rij omdat ze wilden tekenen”.

Sabine Berendse, namens Sea Turtle Conservation Curacao: “Het plastic dat aanspoelt op de kust en stranden is niet meer op dit eiland te recyclen omdat het in contact is geweest met zon en zout water, verder kan plastic een dodelijk effect hebben op de schildpadden die dit per ongeluk kunnen eten of er in verstrikt raken, plastic hoort niet in onze oceanen en waar mogelijk verboden worden zodat het niet een probleem wordt in de wereld ecosystemen”.

Timo Brouwer, namens Green Force: “Het feit dat wij 5185 handtekeningen hebben gekregen binnen ongeveer een week, laat zien dat er brede draagvlak is tussen de bevolking. Als wij 1 maand deze petitie open hadden gehouden en bij de supermarkten langer waren gebleven, dan zouden we zeker over de 10.000 handtekeningen komen, maar ik vindt dit genoeg en representatief van wat de mensen willen. Ze willen een einde aan rootzooi, ze willen een gezond en mooier eiland er voor terug. Ongeveer 40 jaar geleden had je al deze plastic troep niet, we hebben geleerd om het te gaan gebruiken uit gemak, en zoals we het hebben leren gebruiken, kunnen we met zijn allen het ook afleren”.

Op het eiland zijn er natuurlijk genoeg mensen die tegen het verbod zijn omdat ze hun eigen belangen proberen te beschermen, denk aan de importeurs van deze plastic items, de olie industrie en groot gebruikers van deze rotzooi zoals de “fastfood” ketens. “Het is genoeg geweest, er bestaan alternatieven en deze mensen hebben genoeg tijd gehad om hun zaken op een duurzame manier te kunnen regelen, maar zoals altijd ging geld over milieu. Dat is totaal uit balans geraakt en nu is het tijd om dat weer in balans te brengen. Er zijn genoeg bedrijven die wel alternatieven willen gebruiken en dat nu ook gaan beginnen te doen, verder hoort elk bedrijf eigenlijk te zorgen dat zijn/haar bedrijfsactiviteiten geen schade toebrengen aan de omgeving en gezondheid van mens en dier”, aldus Timo Brouwer, initiatief nemer van deze actie.

De handtekeningen zijn overgedragen aan de minister van Gezondheid, Milieu en Natuur, mevrouw Suzy Carmelia-Romer. De minister heeft nu 5185 advocaten die pleiten voor een gezondere omgeving, duizenden mensen die recht tegenover staan van de mensen die alleen voor eigen gewin gaan ten koste van het milieu, gezondheid en imago van ons eiland. Deze petitie is een versterking van andere initiatieven en individuen die zich al inzetten voor wetgeving, veelal uit het parlement, ministeries, bedrijven met een duurzame visie en actie groepen zoals Plastic Free Curaçao en Limpi.

Wetgeving voor en verbod op plastic tasjes is in de maak en zal nog even op zich laten wachten omdat het langs verschillende instanties moet gaan, maar er is hoop en we kunnen er op vertrouwen dat de minister en het parlement nu ook weten dat een verbod op niet herbruikbaar plastic breed wordt gedragen.

Er gaan 100.000 dieren en over 1 miljoen vogels dood per jaar aan afval in de oceanen, duizenden toeristen ergeren zich aan het vuil op dit eiland, laten we met zijn allen hier iets aan doen.

Een verbod op plastic tasjes is al een begin, maar niet genoeg, wat er aangetroffen wordt tijdens grote schoonmaakacties is namelijk veel piepschuim dat steeds kleiner wordt, en ook veel rietjes en cups die aan de kust het water in waaien. Allemaal items die je op dit eiland niet kan recyclen en dus beter is om bij import en productie te verbieden. Het alternatief op plastic cups en piepschuim is karton, dat is biologisch afbreekbaar en zal na gebruik mogelijk binnen 3 maanden helemaal verdwenen zijn, in plaats van 60 tot 90 jaar dat een plastic cup of rietje kan blijven liggen en/of drijven.

Alle drie de organisaties bedanken alle mensen die getekend hebben, 90% was van Curaçao zelf, er is veel getekend vanuit het buitenland, zelfs uit 67 verschillende landen, veelal Curaçaoënaars die in het buitenland wonen en zich zorgen maken, anderen waren eilanden die zich kunnen vinden in het zelfde problematiek van afval in hun omgeving en oceanen, maar ook toeristen die ooit hier zijn geweest en liever een schoner eiland willen zien.