Naar aanleiding van 1) recente uitspraken van de Curaçaose regering over een eventuele verlenging van het contract tussen PDVSA en Refineria di Korsou na 2019, en 2) de suggestie in de Nederlandse Tweede Kamer van leden van de politieke partijen D’66 en SP om de Isla te verkopen aan Venezuela, luidt GreenTown de noodklok. GreenTown heeft daarom officieel de Nederlandse overheid gevraagd om in te grijpen.
De brief met dit verzoek, is gericht aan de Voorzitter van de Nederlandse Tweede Kamer. Mw. A. Van Miltenburg, en is bij dit persbericht gevoegd. Waarom doet GreenTown dit verzoek tot hulp in Nederland?
GreenTown is van mening dat er geen objectieve besluitvorming plaatsvindt. Er zijn namelijk geen valide economische redenen om het huurcontract met PDVSA na 2019 te verlengen. Dit mag dus niet gebeuren. GreenTown wil nogmaals aan de bevolking en beleidsmakers van Curaçao duidelijk maken: GreenTown biedt Curaçao economisch, sociaal en milieukundig een duurzaam toekomstperspectief dat vele malen gunstiger uitpakt dan de continuering van de olieraffinage activiteiten. GreenTown is een ’once in a lifetime opportunity’, aldus Royal HaskoningDHV. Stichting GreenTown Curaçao biedt aan om de duurzame ontwikkeling van het vastgoed van de Isla raffinaderij en de Curaçao Oil Terminal, bij het verlopen van het huidige contract met PDVSA in 2019, ter hand te nemen en te gaan leiden. GreenTown biedt hiervoor meer werkgelegenheid, hogere overheidsinkomsten en tevens de garantie van schone lucht, een schone haven en een einde aan het dumpen van olie in zee en op het land. Ingenieursbureau Royal HaskoningDHV heeft berekend dat GreenTown 16.000 permanente banen creëert in een gediversifieerde economie, zoals scheepsbouw, jachthavens, de entertainment sector, de vrije handelszone en duurzame energie.
GreenTown is van Curaçao en voor Curaçao, en zal vele jonge en oude Curaçaoënaars een gezonde toekomst bieden. GreenTown gelooft in de duurzame herontwikkeling van het Isla terrein. GreenTown creëert duizenden nieuwe banen passend bij de 21ste eeuw. Stichting GreenTown Curaçao heeft als doel werkgelegenheid te creëren door middel van duurzame herontwikkeling van onder andere het Isla terrein. De stichting is van mening dat Curaçao zichzelf tekort doet, door op een A-locatie op Curaçao, een vervuilende industrie te blijven huisvesten, die slechts werkgelegenheid biedt aan 900 werknemers. Financiering
GreenTown heeft investeerders, ondernemers en de Europese Investeringsbank achter zich staan die financiering van GreenTown mogelijk maken. GreenTown verwacht van de overheid van Curaçao een coöperatieve opstelling en een handelswijze die in het belang is van Curaçao. GreenTown wil daartoe op zeer korte termijn een gesprek met de overheid en een gelegenheid om in de Staten om haar bod nader toe te lichten. GreenTown biedt de overheid de kans om een duidelijke visie, verantwoordelijkheid en de behartiging van het belang van het volk van Curaçao uit te stralen. In gezamenlijkheid biedt GreenTown het land Curaçao weer perspectief en krijgt de overheid de mogelijkheid zich zowel in de regio als globaal te profileren als frontrunner op het gebied van innovatie, duurzaamheid en het creëren van economische kansen. Behoud van Werkgelegenheid Een groot deel van de huidige werknemers van Isla zullen werkgelegenheid vinden in GreenTown, en vele jonge Curaçaoënaars die nu in Nederland en in andere landen woonachtig zijn, zullen terugkeren naar Curaçao om hun moederland mee te helpen op te bouwen. Curaçao Oil Terminal Binnen GreenTown verdwijnt de olie-industrie op Curaçao niet. GreenTown zal investeren in de duurzame, ecologisch verantwoorde uitbreiding van COT en gebruik blijven maken van de kennis op het gebied van olieopslag, transport en blenden. GreenTown heeft zeer nauwe banden met grote internationale bedrijven actief in de olie en oliederivaten handel en opslag. DOK maatschappij Voorts wil de stichting op korter termijn een gesprek met de overheid over de overname van het staatsbedrijf CDM, de Curacao Dok Maatschappij. CDM kampt met grote problemen en is geconfronteerd met een claim van 120 miljoen dollar van voormalige (Cubaanse) werknemers. GreenTown is van mening dat de overheid ruimte moet bieden aan nieuwe gespecialiseerde marktpartijen. GreenTown wordt ondersteund en voert verregaande gesprekken met wereldleiders op het gebied van havenontwikkeling en scheepsbouw. Door nu te beginnen met de wederopbouw van de Dokmaatschappij, worden direct nieuwe banen gecreëerd. Samen met de nieuwe partners worden huidige CDM- werknemers bijgeschoold, zodat de nieuwe scheepswerven internationaal concurrerend kunnen opereren naar de modernste technieken en maatstaven. GreenTown’s missie GreenTown gaat onvermoeid door haar visie in een ‘turnkeyproject’ om te zetten geheel ten behoeve van de lokale werkgelegenheid, duurzame economische ontwikkeling en een participatie maatschappij. Met de waarborgen van good governance als uitgangspunt neemt GreenTown het voortouw in het aangrijpen van deze unieke kans voor Curaçao. Bijlage: Brief aan de Nederlandse Tweede Kamer d.d. 16 oktober